Malakanlar Belgesel Film Gösterimi

DATÇA’DA UNUTULMAZ GECE
Datça Kültür Sanat Dayanışması’nın Barış Haftası etkinlikleri içinde düzenlediği “Savaş karşıtı bir toplum, MALAKANLAR” belgeseli yoğun ilgi gördü.
Hızırşah Kültür Evi’nin bahçesinde gerçekleşen etkinlikte tüm sandalyeler dolunca çok kişi yerlere oturarak filmi izledi.
Birçok kültür sanat insanın da izlediği etkinlikte duygulananlar, hatta gözyaşlarını tutamayanlar bile oldu.
Yaklaşık 30 dakika süren belgesel büyük bir dikkat ve ilgiyle izlenirken, gösterim sonrası belgeselin yapımcısı, Kars Kültür Sanat Derneği Başkanı araştırmacı yazar Vedat Akçayöz soru yağmuruna tutuldu.
Akçayöz tüm soruları yanıtlarken, Datça’da gördüğünü ilgiden çok mutlu olduğunu belirtti ve Datça Kültür Sanat Dayanışması’na teşekkür etti.
Etkinlik sonrası herkesin oturduğu sandalyeyi alıp Kültür Evi’nin içine götürmesi dayanışmanın en güzel örneklerinden biriydi.
Datça Kültür Sanat Dayanışması olarak Malakanlar Belgeselinin yapımcısı Vedat Akçayöz’e ve etkinliğimize renk katan tüm Datçalılara teşekkür ederiz.
Konuğumuz olan Malakanlar Belgeseli yapımcısı, Kars Kültür ve Sanat Derneği Başkanı, araştırmacı yazar Vedat Akçayöz, “Annem Sara ve Malakanlar” isimli kitabını DKSD’ye hediye etti.
Gecede Datçalı yazar Yusuf Ziya Özalp de yeni çıkan “Datça Kazan, Betçe Kepçe” isimli kitabını Vedat Akçayöz için imzaladı.
Türkiye’nin en batısından en doğusuna esen barış kardeşlik rüzgarı için herkese sonsuz teşekkürler.
SAVAŞ KARŞITI MALAKANLAR’IN BELGESELİ HIZIRŞAH’TA AÇIK HAVADA
Datça Kültür Sanat Dayanışması 5 Eylül Perşembe günü açık havada beğeniyle izlenen bir belgesel film gösterimi gerçekleştirdi.
Savaş Karşıtı Bir Toplum MALAKANLAR.
Malakanlar, Çarlık dönemi Rus Ortodoks Kilisesinin ritüellerine inanmadıkları için askere gitmek istemeyen, Çar ve kilise tarafından aforoz edilen ve 1800’lü yılların başında bugünkü Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan bölgelerine yönlendirilen daha sonra Kars Rusların eline geçince de buraya yerleştirilen insanlar.
Savaşmayı ve ellerine silah almayı reddettikleri için askerlik yapmayan, genel olarak çiftçilikle uğraşan bir halk.
Unutulan bir barış kültürü.
Kendilerini Hristiyan olarak tanımlamalarına rağmen Ortodoks kilisesinin dini ritüellerini kabul etmeyip kiliseye gitmeyen, ibadetlerini evlerinde sade bir şekilde yapmayı tercih eden Malakanlar, Tanrı ile kul arasına kimse girmemelidir diye düşündükleri için dini hiyerarşiye inanmadılar ve bu nedenle de Papa’yaitibar etmediler.
İkon ve haç gibi el yapımı şeylerin ‘Tanrı olmadığı, onların ancak insanoğlunun abartısı’ olduğu inancındalar. Bu nedenle, haç, ikon gibi ibadet materyallerinin varlığı onlar için anlamsız.
Malakanlar, adam öldürmeyi büyük günah olarak gördükleri için askerliği reddediyorlar.
İsimleri Rusça süt anlamındaki “Moloko”dan geliyor.
Kaşar ve gravyer peynirinin ustaları.
Rus Yazar Lev Tolstoy’un, tarih boyunca çeşitli sıkıntılara ve sürgünlere maruz kalan Malakanlara yardım ettiği ve kitaplarının gelirlerini bu halka gönderdiği biliniyor.
İşte bu insanların öyküsünü Kars Kültür ve Sanat Derneği Başkanı araştırmacı, yazar Vedat Akçayöz belgesel yaptı.
🔴VEDAT AKÇAYÖZ KİMDİR?
1955 yılında Kars’ta doğdu. Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde üç yıl öğrenim gördü.
*Dede Korkut Eğitim Enstitüsünden mezun oldu.
*Dünya’nın yetmişi aşkın ülkesini gezerek belgesel video ve fotoğraf çekimleri yaptı.
* Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivalinde profesyonel dalda “Birincilik Ödül” alan “KARS’IN SOLAN RENKLERİ MOLOKANLAR” adlı belgeselini yayınladı.
* “CENUBİ GARBİ KAFKAS CUMHURİYETİ” Belgeselin yapımında etkin rol oynadı.
*Yunus Emre ve Nazım Hikmet’in şiirlerini Norveç’in Kirkenes Festival’inde İngilizce olarak yorumladı.
*Kars’ın çok kültürlü değerlerini fotoğrafları ile belgeleyen Akçayöz İstanbul, Ankara, Kars ve Hatay’da fotoğraf sergileri açtı.
*Yerel ve Uluslararası gazete ve dergilerde yazıları, televizyonlarda belgeselleri yayınlandı. Tiyatro, müzik ve şiir dinletilerinde oyuncu ve yorumcu olarak rol aldı.
*Ankara Kars Vakfı tarafından Kars’a yaptığı hizmetlerinden dolayı Onur Plaketi ile ödüllendirildi.
2010 yılında Kars’ın tanıtımında, somut olmayan kültürlerin ortaya çıkarılmasında, tarihi dokunun korunması ve araştırılmasındaki başarısından dolayı “ KARS KÜLTÜRÜNE HİZMET ÖDÜLÜNE” layık görüldü.
*Hüryurt Gazetesi’nin 2010 yılındaki “Yılın Araştırmacısı” ödülü ile onurlandırılan Vedat Akçayöz,
* Birleşmiş Milletler Ortak Programı çerçevesinde “EBU’L- HASAN EL- HARAKANİ, KARS BİBLOLARI VE FOLKLORİK KARS BEBEKLERİ” projelerini gerçekleştirdi.
*Kars Kent Rehberi kitabının editörleri arasında yer aldı.
*2010 yılında, KARS, AN ILLUSTURATED STORY (Eski Ve Yeni Fotoğraflarla Kars I). Kitabını Anadolu Kültür’ün desteği ile yayınladı.
*2013 yılında, WİTH OLD AND NEW PICTURES (Eski Ve Yeni Fotoğraflarla Kars II) Kitabını çıkardı.
* 2013 yılında İsmail Aytemiz’in desteği ile “KARS, In Gravurs and Miniatures” Gravürler ve Minyatürlerle Kars. kitabını yayın hayatına kazandırdı.
*2014 yılında;İsmail Aytemiz Şirketler Grubu adına Onursal Başkan İsmail Aytemiz’in verdiği ; “KARS’IN GEÇMİŞİNİ GELECEĞE AKTAR İNSAN” Ödülüne laik görüldü.
*2015 yılında Serka Projesi kapsamında“ANNEM SARA VE MALAKANLAR” kitabını yayınladı.
*2015 yılında “DÜNDEN BUGÜNE DOĞUBAYAZIT ” / “From Yesterday to Today Doğubayazıt” kitabını çıkardı.
* 2015 yılında; Uluslararası boyutta beş ayrı ülkede araştırma ve çekimler yapılan “RUH GÜREŞÇİLERİ DUHOBORLAR” adlı belgesel filmini Türkçe, Rusça ve İngilizce dillerinde yayınladı.
*2016 yılında, Kars Sevdalıları Grubu’nun verdiği; “KARS KÜLTÜRÜNE KATKI ÖDÜLÜNÜ” aldı.
*2016 yılında; “ANİ’NİN GİZEMLİ YÜZÜ”; Mağaralar, Kiliseler ve Efsaneler” Kitabını yayınladı.
*2017 yılında “MY MOTHER SARA AND THE MOLOKANS” İngilizce kitabını yayınladı.
*2017 yılında “THE MYSTERIUS FACE OF ANI” Kitabını İngilizce olarak yayınladı.
*2017 yılında Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivalinde TRT’nin ardından üçüncülük ödül alan “ARARAT VE ANİ” Belgesel filmimi yayınladı.
* Ani Ören Yeri’nin UNESCO’ya girebilmesi için, yeraltı ve yerüstünde yaptığı yeni keşifleri de kapsayan “New DISCOVERIES in ani” İngilizce kitabını yayınladı.
*Ani’de ve Anadolu’da bulunan çok kültürlü tarihi yerlerin korunması için Ara Güler’in de fotoğraflarının bulunduğu fotoğraf sergilerini İstanbul, Ankara, Norveç, Gürcistan ve Ermenistan’da uluslararası sanat camiasına sundu.
Vedat Akçayöz’ün diğer kitap çalışmaları şunlardır.
*Ani Frescoları:Tigran Honents
*KARS ve Çevresindeki Kaya Resimleri,
Kars’ta Çok Kültürlü Mezar Taşları ve Kitabeler.
*Kars’ın Gizli Kahramanları.
*Kars Tabyaları.
Kendini “Seyyah Aktivist “ olarak niteleyen AKÇAYÖZ, halen Kars’ta “KARS KÜLTÜR VE SANAT DERNEĞİ” Başkanlığını yürütmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir