Sanatçı Yılmaz Onay’ı Işıklara uğurluyoruz

Yaşadığımız coğrafyanın edebiyat ve tiyatro yazarlarından  Yılmaz Onay  yaşamakta olduğu Bodrum’da hayatını kaybetti.
Vasiyeti üzerine, dini tören yapılmadan 13 Ocak’ta oğlu Gökhan Onay, eşi Yurdanur Onay ve  dostlarının katılımıyla Gündoğan Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
Datça Kültür Sanat Dayanışması olarak o ışıklara uğurlanırken yanında olmayı istedik.  
13 Ocak Cumartesi günü saat 9.00’da Datça’dan hareket ederek Bodrum-Gündoğan’da olacağız. 
16 kişilik bir araçla gidiş geliş 25.- TL ücret karşılığında yolculuğu yapacağız.
Sanatçı ve mücadele insanına vefa borcumuz olarak katılmak isteyen DKSD’lilerin 12 Ocak Cuma günü saat 12.00’ye kadar 0 542 432 19 43 no’lu telefona, İbrahim Çiftçioğlu’na bildirmeleri gerekiyor.

 Yılmaz Onay’ın hayat serüveni

Oyuncu olarak tiyatroya başlayan Yılmaz Onay, ilk sahne deneyimlerini öğrencilik yıllarında İTÜ Tiyatrosu, Genç Oyuncular gibi topluluklarda kazandı. Onay, bir dönem Ankara Deneme Sahnesi’nde çalışıp, ilgi alanını oyunculuktan yönetmenliğe çevirdi. Yılmaz Onay, ardından Ankara Sanat Tiyatrosu’nda yönetmenlik yaptı. Çağdaş Sahne’nin kurulmasında yer alan Onay, sahneleme çalışmalarını yurt dışında da Hollanda ve Almanya’da sürdürdü. Yılmaz Onay, 12 Eylül’de sıkıyönetim mahkemeleri tarafından yargılandı, gözaltına alındı. Bu dönemden sonra bir süre serbest çalışmayı tercih eden Onay, yönetmen, yazar ve çevirmen olarak sanat hayatına devam etti. Birçok ödülü olan Yılmaz Onay, ‘Yazılar Filmatik’ ve ‘Oyun Değil’ kitaplarını kaleme aldı.

Haluk Ortaç, 42 yıllık arkadaşı Yılmaz Onay’ın Türkiye‘de işçi sınıfına sanatı sevdiren, işçinin mücadelesine sanatın ruhunu taşıyan kişi olduğunu belirtip, çalışmalarına son nefesine kadar devam ettiğini söyledi. Ortaç, “Eğer bugün işçi sınıfında sanat ve sanatın izleri varsa onun sayesindedir. Türkiye’de 1978 yılında İşçi Kültür Derneği ile birlikte İşçi Sanat Tiyatrosu’nu kurmuştu. Onun Türk edebiyatında ve işçi sınıfında bıraktığı izler asla silinmez” dedi.