YAŞASIN HAYAT YAŞASIN SANAT

Hikaye, 2017 yılının Kasım ayında Datça’da yaşayan bir grup sanatçının, kültür insanının ve okurun bir araya gelişi ile başlar. Onları bir araya getiren en önemli motivasyon, her bakımdan hızla  büyüyen Datça’da kültürel ve sanatsal faaliyetlerin ticari kaygılarla yozlaşmasıydı. En kaba ve ilkel biçimleriyle festivallerin(?) ortalığı kaplama eğilimi göstermesi ve bu sürecin giderek  süreklileşmesi ve yaygınlaşması tehlikesinin belirmesiydi.

Sanatsal ve kültürel faaliyetler zamanın ruhuna uygun olarak vahşi kapitalist girişimlerin radarına girmişti. O gün atılan adım, bugün DKSD olarak ünü Datça dışına taşan bir inisiyatifin vücut  bulmasına giden yolu açtı. 4 yıllık süreç içerisinde  gerçekleştirilen onlarca etkinlik DKSD’nin alanında hesaba katılması, danışılması, izlenmesi gereken bir yapılanma olmasını sağladı. Pandemi
sürecinin kesintiye uğrattığı bir dönem hariç DKSD özellikle ‘Can Yücel Festivalleri’, 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri, Hrant Dink anmaları, sergiler, söyleşiler ve konserler ile yüzlerce sanatçı ve konuğa ev sahipliği yaparak geleceğe uzanıyor. Datça’ya kazandırılan Barış Anıtı ve parkı da diğer gurur duyulan kalıcı eserlerden biri. Diğer yandan gurur duyduğumuz ve üzerine titrediğimiz yapılanmamıza ilişkin ayırt edici özelliklerimiz var: DKSD’nin başkanı, yönetim kurulu, yürütmesi yok. .

“Alçak gönüllü duvarcı ustalarıyız”

Seçim oylama yok. İsteyen ve katkı sunmayı arzu eden herkes  koordinasyon kurulumuzda kendisine yer bulabilir. Gönüllülerimiz var.  Koordinasyon kurulumuzun bir sayı sınırlaması yok. Ve çalışma gruplarımızın da. İsteyen herkese, katkıda bulunmayı düşünen herkese kapılar açık. Hakeza toplantılarımızı isteyen herkes izleyebilir. Her yıl genel ve yaygın bir toplantı çağrısı yapıp katılımcılara bir yıllık çalışmalarımıza ilişkin bir rapor sunuyoruz. Bu toplantıda alışılageldiği üzere eleştiri ve önerilerin yanında koordinasyona ve çalışma gruplarına katılmak isteyenler, talip oldukları alanlara dahil olma olanağı buluyorlar.
Bütün etkinliklerimiz ücretsiz. Katılan sanatçılar ve konukların gönüllü ve ücretsiz katılmalarını bekliyoruz. Yalnızca Datça dışından katılacak konukların yol paralarını, konaklamalarını ve konakladıkları süre içindeki yemek masraflarını karşılıyoruz. Bize kuvvet veren ve önümüzü açan sihirli sözcük bu kadim toprakların soylu bir geleneği olan İMECE. Dayanışmamızı halkımızla, partnerlerimizle ve katılımcılarımızla birlikte örüyoruz. Bizler ilçemizde vahşi kapitalist düzenin kültür ve sanat alanlarımızı işgal etme çabalarına, yaratılan ürün ve değerlerin metalaştırılması girişimlerine karşı duran alçak gönüllü duvarcı ustalarıyız.